DET KREATIVE RUM

Hvad er kreativitet?

Kreativitet er Davincimors speciale, det er hvad hele indholdet omhandler, det er hvad vi stræber på at styrke og fremme hos børn.

Men hvad har hjernens kapicitet og den emotionelle udvikling at gøre med kreativiteten, og hvordan kan vi forstå kreativiteten.

Den verdenskendte Ken Robinson, der arbejder med den kreative uddannelse, har en meget god beskrivelse af kreativiteten i videoen til højre, og når vi forstår den, så er det lettere at forstå vigtigheden af den intellektuelle og den emotionelle udvikling.

KREATIVITET I PLANPERSPEKTIV

Kreativiteten er en del af en større proces: bestående af fantasi, kreativitet og innovation, og elementerne bygger stort set over hinanden.

Fantasi er evnen til at bringe ting ind i sindet som ikke er tilstede for sanserne og udgør kilden for kreativitet

Kreativitet er anvendt fantasi, det er at realisere fantasien i den udegående verden, det er at gøre noget aktivt med sin fantasi.

Innovation er at omsætte de gode ideer i praksis. Det er er gennemarbejdet kreativitet.

FANTASI

KREATIVITET

INNOVATION

FANTASIENS BETYDNING

HVORFRA KOMMER DE GODE IDEER?

Fordi kreativitet bygger på fantasi, er det vigtigt at hjælpe vores børn med at forstørre deres imaginære verden.

For at børnene kan slippe livet løs i deres imaginere verden, er det vigtigt at de er i kontakt med dem selv, deres følelser og deres indre verden og det kræver emotionel udvikling.

Nå de er ude og færdes i den store imaginære verden, vil den intellektuelle udvikling, faktuelle informationer, oplevelser/minder og inspirationen fra omverdenen tilføje flere detaljer til denne verden.

HVORDAN KAN MIT BARN LÆRE AT BLIVE KREATIV?

Først skal der skelnes mellem det at være kreativ og det at være kunsterisk. For ofte bliver kreativitet misforstået for noget som kun handler om tegning, maling, modellering, musik o.l. Men kreativitet kan være meget andet.

Vores børn kan være kreative i sprogbrug, i matematik, i sin motorik og i mange andre ting alt mellem jord og himmel. Faktisk er de konstant kreative i den måde de gøre tingene på, netop fordi de hele tiden prøver at lære og forstå.

Hvis du istedet mener med spørgsmålet om hvordan du kan styrke dit barns kunsteriske evner, som fx. billedekunst og modellering, så scroll videre for at finde svaret.

”KREATIVITET ER EN PROCES AF ORIGINALE IDEER DER HAR EN VÆRDI”

- Sir Ken Robinson

NØGLEN TIL AT BRINGE FANTASIEN, TANKER OG IDEER I LIVE

HVORDAN KAN JEG STYRKE MIT BARNS KUNSTERISKE EVNER

Vores fejl som forældre, er at vi overlader vores børn til sig selv i de kunsteriske aktiviteter, med den gode tro at kreativitet handler om frihed. Men det gør det ikke.

Det kræver konkrete kompentencer, færdigheder og kendskab til de materialer og redskaber de arbejder med. I sit bedste handler kreativitet også om mål og rammer.

Hvis vores børn ikke kender til de materialer de arbejder med, eller ikke har de tilstrækkelige færdigheder til arbejde med dem, vil det selvfølgeligt være meget udfordrende at modellere det sværd eller hus de havde i tankerne, og finde ud af om sværdet skal være langt eller kort og om huset skal have 1 eller 2 vinduer.

Kunst er en god måde for vores børn at øve deres kreative evner, fordi det er nemt at forholde sig til og noget hvor de bruger deres sanser.

Kreativitet, kunst og den gode ide er ikke en tilfældig hændelse som pæren der pludseligt lyser op.

Det er en er en rejse, hvor man bringer sine ideer til live ved at teste dem af, kigge undersøge og mærke efter, og prøve det af igen og igen, indtil man når til en tilfredstillende resultat. Og ofter ender man ikke med det, man havde i tankerne.

FOR FLERE GULDKORN TILMELD NYHEDSBREV